V minulem sredinem popoldnevu je potekalo na gradu Sevnica v okviru vsakomesečnega kulturnega dogodka Radogost, ki ga pripravlja in vodi Rudi Stopar že več kot desetletje, odprtje razstave novomeške slikarke Martine Hegediš.

Umetnica, ki je predana likovnemu ustvarjanju ter tudi pedagoškemu delu, se je s svojimi slikarskimi deli v grajskih prostorih že predstavila v mesecu oktobru 2021 (več TUKAJ), tako da je to že njena druga samostojna razstava na sevniškem gradu, ki jo je očaral s svojo zunanjostjo in notranjostjo ter gostiteljevo dobrosrčnostjo.

Risba je v zgodovini umetnosti starejša od pisane besede.

Na tokratni razstavi se magistrica likovne umetnosti in pedagogike predstavlja z akti in portreti skozi risbo. »Martina Hegediš s plesočimi linijami risalnega pribora – s svinčnikom , peresom, kredo in ogljem – po podlagi in s samosvojim sestavljanjem, povezovanjem črt, štarfur ter lis – temnih oziroma črnih in svetlih oziroma belih, z efektom svetlobe in senc, doseže linearnost oziroma plastičnost risbe. V glavnini uporablja eno barvo in s tem doseže univerzalnost izražanja,« pravi Rudi Stopar ter dodaja, da dolenjska slikarka hodi samosvojo slikarsko pot in jo uvršča med »mnogomožne in vsegazmožne slikarke«.

Razstava, ki ponuja umetniški pogled na golo žensko in moško telo, risano po resničnih, živih aktih, ter zanimive portrete oseb s čustvenimi izrazi na obrazu, je na ogled v prostorih Stare galerije in v grajskem oknu Radogost do 7. avgusta v odpiralnem času sevniškega gradu.